Ghid de calatorie

Inainte de plecarea in calatorie trebuie sa va reviziuti garderoba.Geamantan

Daca aveti deja o garderoba pregatita, din anii trecuti, nu trebuie decat sa verificati in stare se afla.

Fiecare tip de calatorie presupune cateva detalii importante in alcatuirea garderobei. Sunt persoane care, pe langa utilitate, tin cont de moda sezonului.
Nu este o conditie obligatorie sa fiti imbracati cu ultimele creatii de moda ca sa va simtiti bine intr-o calatorie. In ultimii ani sunt la moda diverse modele si curente, astfel incat va puteti inscrie in acest ecletism cu orice aveti deja in garderoba din anii trecuti. Important este sa le asortati cu bun gust si sa va simtiti confortabil.

Nu impachetati si acele lucruri despre care afirmati « poate voi avea nevoie ». In mod sigur vor fi un surplus inutil.
Nu neglijati faptul ca la un pantalon sau o fusta puteti asorta un tricou dar si o bluza frumoasa, seara.
Nu neglijati ca jeansii sunt acceptati ca imbracaminte pentru orice imprejurare (mai putin seara, dupa parerea mea)
Si mai ales nu uitati sa asortati, la orice imbracaminte, un suras.

Daca sunteti o persoana careia ii place sa poarte bijuterii, si nu va cazati la hoteluri de 4* sau 5*, va sfatuim sa verificati daca hotelul are seif.

 

CROAZIERACroaziera

Este o calatorie complexa, care presupune 3 tipuri de haine : de plaja, pentru excursii, pentru spectacole si cina ( unele vase de croaziera impun cu strictete o tinuta eleganta nu neaparat foarte eleganta  dar   nu este permis accesul in pantaloni scurti si fara cravata). Si, nu uitati; haine pentru vant !

Toate vasele de croaziera au piscina la bord, deci veti face plaja (in functie de sezon). Costum de plaja, short, tricouri, sac de plaja, ochelari de soare.

In timpul croazierei veti face excursii in localitatile din traseul vasului ; aveti nevoie de haine si incaltaminte comoda pentru mersul pe jos, de o geanta in care sa luati strictul necesar pentru o zi ( unele vase ofera mici rucsacuri pe durata croazierei)

Seara, pe vas, in functie de categorie,  au loc spectacole, se danseaza, sunt cazionouri, discoteci si aveti nevoie de tinuta adecvata. Pe vasele de 4*-5* regula participarii la cina in tinuta de « cocktail » este obligatorie.

Sunt organizate seri speciale, patronate de capitanul vasului, unde se poarta tinute foarte elegante (rochii lungi, bijuterii ; barbatii, costume elegante)

 

tinuta-de-safariAVENTURA DE TIP SAFARI IN JUNGLA

Bagajul trebuie sa contina urmatoarele lucruri obligatorii : pantaloni lungi,  tricouri/bluze cu maneca lunga, palarii/sepci de soare, haine de vant rezistente la apa, pantofi sport rezistenti, ochelari de soare de culori inchise cu antireflectie.

Kenya, desi este o tara tropicala, are o clima diferita in zonele muntoase si in jurul lacurilor.

Ziua este cald iar seara si noaptea este racoare sau rece. Hainele trebuie sa aiba culori neutre, foarte putin intense.

Retineti ca un studiu asupra culorilor vazute de animale, a concluzionat ca albastru deschis, stralucitor este cel mai bine receptat de animalele salbatice din Africa.

Nu uitati binoclul, aparatul de fotografiat sau de filmat. Alaturi de un minim necesar de medicamente uzuale trebuie pusa o crema impotriva tantarilor.

Am mentionat ca trebuie sa aveti tricouri, camasi sau bluze cu maneca lunga impotriva insectelor si mai ales a tantarilor pentru ca excursia se face in masini speciale cu deschideri pentru vizionarea animalelor, unele mese de pranz sunt picnicuri in tabere deschise, iar seara se fac plimbari sau focuri de tabara.

Cu toate facilitatile moderne oferite de comapniile organizatoare ( masini cu frigider, hoteluri de 4*), nu uitati ca sunteti intr-o calatorie in jungla.

 

desert-safariAVENTURA DE TIP SAFARI IN DESERT

Este vorba de un jeep safari organizat in caravana si condus de ghizi specializati.

Nu plecati in desert fara ghid, oricat de tentant vi se va parea. Desertul este plin de surprize chiar si pentru beduini.

Lectia de geografie care descrie desertul ca un loc al contrastelor violente « ziua se fierbe oul in nisip iar noaptea ingheata apa in burduful camilei » se verifica la fata locului.

In lunile toride de vara, nu mergeti in desert oricat de tentanta ar fi o asemenea provocare. Deasemenea, in perioada hamasinului ( vantul de 50 de zile ) nu se organizeaza safari.

Bagajul se pregateste in functie de varianta pentru care ati optat. Safari in desert poate avea o varianta mai confortabila, aceea in care fiecare innoptare se face intr-un hotel sau o varianta mai dura, aceea a innoptarilor in cort sau in sac de dormit sub cerul liber.desert-safari-dress

La pregatirea bagajului trebuie sa aveti in vedere ca hainele si incaltamintea trebuie sa va protejeze de nisip si de soare. Imbracamintea sa fie din fibre naturale, in culori deschise : pantaloni de panza, tricouri, camasi, jachete, veste cu buzunare si agatatori. Incaltamintea trebuie sa fie gen gheata inalta, care se strange, bine, pe langa glezna. Un accesoriu special, de nelipsit, este esarfa/basmaua   pentru acoperirea capului, protejarea gatului si a gurii, care se leaga in formula binecunoscuta a beduinilor.

Ochelari de soare de culoare foarte inchisa, cu strat antireflexie, cel putin 2 perechi. Bagajul trebuie sa poate fi inchis cat mai etans, pentru a va proteja lucrurile de nisipul foarte fin care patrunde, chiar, si intre filele unei carti.

Un obiect nelipsit este bidonul personal de apa dintr-un metal usor, cu pereti dubli. E bine sa aveti o harta si o busola, just in case.

Printre obiectele de igiena trebuie sa aveti emulsii protectoare foarte hidratante si nu creme.

toursCIRCUITE

Calatoria de acest tip este una din cele mai solicitante. Calatoresti toata ziua, vizitezi si ajungi seara la hotel. Practic, nu despachetezi niciodata tot bagajul.

Recomandam sa aveti 2 bagaje : unul mai mare cu toate lucrurile si unul mai mic in care puneti strictul necesar pentru urmatoarea zi.

Hainele trebuie sa fie confortabile, din materiale nesifonabile iar incaltamintea foarte comoda. Aveti nevoie de minim doua perechi de incaltari. Nu mizati, niciodata, pe cumparaturile din calatoriile de acest gen.

Cereti informatii despre clima tarii si temperaturile sezonului in care calatoriti. Nu neglijati traseul si faptul ca unele circuite strabat regiuni cu diferente mari de temperatura.

Recomandarea noastra, pentru lunile de vara, este sa aveti intotdeauna panataloni si tricouri sau bluze subtiri si o jacheta mai groasa, buna pentru vant si ploaie sau schimbari bruste de temperatura.

 

SEJURURI

Destinatiile de sejur sunt foarte diverse ca anotimp si ca destinatie.

Va putem face, doar, recomandari de ordin general.

Impachetati lucrurile dupa numarul de zile al sejurului, al sezonului si al categoriei de hotel la care locuiti. Tineti cont de cutumele tarii in care va petreceti sejurul.

Nu exagerati cu fuste foarte scurte in tari de religie musulmana pentru ca veti avea surprize neplacute din partea localnicilor. Aceste tinute sunt permise doar pe plaja, in statiunile cosmopolite.

 

VANATOARE

Pentru vanatori conteaza armele si trofeele, binoclul si cutitul. Si cainele.safari-jungle

Hainele si cizmele vanatorului sunt bine definite ca strict utile dar, sunt si schimbari la moda. Hainele vanatorului sunt in functie de felul vanatului: de padure, de balta, de campie.

Jachete cu fatza dubla, rezistente la apa, cu gluga detasabila, combinezoane ca cele de ski. Vestele aduc, schimbari la moda ; se completeaza cu si mai multe clape si buzunare: pentru harti, gloante, cutit, pasaport, documente, telefon, obiecte mici, primul ajutor etc. Vesta vanatorului contine  bagajul complet pentru o zi.

Am observat, in cataloagele de specialitate, schimbari la taietura si tighelele buzunarelor, la lungime, la nuante si combinatii de culori.

Apreciez ca multor vanatori nu le pasa prea mult de aceste schimbari.

PESCUIT

Pescarii sunt mai des ademeniti cu jachete de pescuit de ultima moda. Multitudinea de buzunare, pozitia si desemnarea lor este o adevarata provocare. Ultima moda de jacheta de pescuit seamana cu bordul unui avion ; trebuie sa ai ghid de folosire ca sa afli, exact, ce se pune, unde.

TABERE DE COPII

Pentru copiii, de varsta mica, care pleaca fara parinti, trebuie avute in vedere 3 lucruri importante :travelbaby

copilul trebuie sa participe direct la pregatirea garderobei de tabara si la impachetat si sa coaseti/imprimati numele copilului pe fiecare obiect de imbracaminte si nu numai.

Chiar daca copilul vostru este ordonat, in mod sigur, altii nu sunt si in camera lor va fi mereu o gramada de obiecte si haine amestecate. Nu va bazati pe memoria copilului. Numele inscriptionat va usura sarcina copilului si a supraveghetorului sa sorteze lucrurile fiecaruia.

Nu uitati sa intocmiti o lista cu lucrurile care sunt in rucsac sau in geamantan si sa o coaseti/lipiti de capac.

Copiii au nevoie de un schimb pentru fiecare zi. E bine sa gasiti haine din materiale care nu ocupa mult volum pentru a usura greutatea bagajului.

 

Articole urmatoare

Ce nu trebuie sa uitam cand pregatim bagajele de calatorie
Unde calatorim cu copiii?

Copyright ©lunademiereblog. Toate drepturile rezervate


2 thoughts on “Ghid de calatorie

Leave a comment